ZANGLES

 

imageIris over haar werk als zangdocent:

“De basis voor mijn werk als zangpedagoge werd gelegd op de jazz-afdeling van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Niet alleen de zanglessen en lessen logopedie, haptonomie en pedagogiek maar ook de meer creatieve vakken zoals de acteer, regie- en bewegingslessen gaven mij bruikbare handvaten voor het doceren. Toch heb ik het grootste gedeelte van mijn kennis en kunde opgedaan na het Conservatorium.

Op het gebied van de zangtechniek en de kennis daarover is er de laatste jaren een hoop veranderd in de zangwereld. Techniek is met name een stuk ‘concreter’ geworden en dat geeft zelfvertrouwen. Ik ben inmiddels onderlegd in de Complete zangtechniek van Catherine Sadolin en in EVTS. Toch probeer ik mijn leerlingen, naast de zangmethodes, vooral te leren hoe hun stem werkt. Het stemapparaat is een prachtig, duidelijk en van nature goed werkend systeem als je leert voelen hoe je het moet gebruiken en leert voorkomen het te blokkeren.

Maar zingen is natuurlijk veel meer dan ‘alleen zangtechniek’. Olga Averino leerde mij in haar boek ‘De kunst van het zingen’ over de andere kant van het vak: over ‘de bezieling’. Hoe maak je van een lied, jouw lied? Het zoeken naar gevoelens, sterkste triggers en de juiste intentie is een boeiende zoektocht die mij persoonlijk de grootste voldoening geeft, het gelukkigst maakt en de meeste troost biedt.”

De verschillende lespraktijken: 

  • Als zangdocent is Iris verbonden aan de Dordtse muziekschool en geeft daar met name individuele zanglessen aan zowel kinderen als volwassenen. Kijk voor  meer informatie op: www.dordtsemuziekschool.nl
  • Op de Vrije academie in Delft geeft Iris naast individuele lessen, ook duo-lessen, groepslessen stemvorming, zingend herstellen van long covid en dirigeert ze een jazzkoor voor wie ze de muziek zelf arrangeert zoals het luisterfragment onder aan deze pagina. Kijk voor meer informatie op: www.vak-delft.nl.
  • Ook heeft Iris een les-praktijk aan huis. Het gaat hier vooral om individuele- en duolessen met als voordeel dat je als leerling zelf de lesduur en frequentie kunt bepalen. Neem gerust contact op voor meer informatie…

Zangworkshops

Op aanvraag verzorgt Iris workshops. Dat kan gaan om groepen ervaren zangers maar ook om mensen die nog nauwelijks ervaring hebben. Met verschillende thema’s zijn de sessies geschikt voor korendagen, zangweekenden, als onderdeel van een bedrijfsuitje of team-building maar ook voor lichtzinniger situaties zoals een verjaardag, een jubileum of een vrijgezellendag. In overleg wordt de duur en de inhoud van de workshop aangepast aan de vraag. Neem ook hiervoor contact op voor meer informatie…image

Tot slot

“Lesgeven doe ik erg graag en geeft me altijd een goed gevoel. Ik vind het een uitdaging om zo aandachtig mogelijk naar mijn leerlingen te kijken en te luisteren. Om me te richten naar ieders individualiteit, talenten en behoeften.  Het samen zoeken naar de muziek en de klanken die leerlingen in zich hebben is erg mooie bezigheid!”

image
Met leerling Emmy en Jock de Aap die Iris op de Dordtse muziekschool interviewde voor het kinderprogramma Junior over haar werk als ‘zangjuf’.

 

 

 

A Child is born arrangeerde Iris voor jazzkoor All that Jazz. Naast ballades zingt het koor met name swing-stukken uit the American Songbook