JONI

 
JONI is het project van Iris samen met pianist Bas Boon, bassist Stefan Flik en drummer Rob Kramer en betreft een programma waarin Joni Mitchell en haar muziek centraal staan. Lees hier onder meer over het project:
De eerste liedjes die Joni zong, zong ze voor haar mede-patienten toen ze als 9 jarig meisje ten gevolge van polio voor langere tijd in het ziekenhuis verbleef. Toch had ze in haar jongste jaren vooral een passie voor schilderen. Daar kwam verandering in toen een leraar van haar school opmerkte: “maar als je zo kunt schilderen met een kwast, kun je dat óók met woorden…” En inderdaad, ze bleek de gave te hebben om persoonlijke gevoelens, relaties en tragedies op onnavolgbare wijze te vertalen in haar stem en haar muziek. Joni Mitchell wordt sindsdien gezien als een van de meest invloedrijke vrouwelijke artiesten van de 20e eeuw. Een duik in haar werk, haar carrière en leven brengt een golf aan talenten en successen met zich mee. Misschien is naast ‘creativiteit’ wel haar grootste kracht, haar behoefte en gave om bekende paden te verlaten en nieuwe avonturen aan te gaan. In ‘Joni’ gaan Iris, Bas, Stefan en  Rob op zoek naar de vrouw en de kunstenaar Joni Mitchell, naar bijzondere verhalen achter de muziek en naar zichzelf in haar muziek. Hoogtepunten als Woodstock, Both Sides Now, Coyote en Big Yellow Taxi passeren de revue, maar ook minder bekend werk uit haar verschillende muzikale periodes. Op eigen wijze gebracht met verrassende arrangementen.
In 2015 en 2017 heeft Iris ook projecten gehad rondom Joni Mitchell: Looking for Joni en Traveling Joni samen met pianist Pieter van Santen, gitarist Rene Bubberman, bassist Dan Simon en drummer/percussionist Wytze van der Zweep, gitarist Hans Hendrik en drummer Rene Winter. Zij speelden onder andere op het Jazz-festival in Delft.

 

FACEBOOK JONI
LOOKING FOR JONI JAZZ FESTIVAL DELFT 2015