Biografie

1484713_835066566532786_624407252059551678_n
Als vier-jarig meisje zag Iris een balletvoorstelling op televisie en raakte direct in de ban. Na urenlange smeekbeden kon haar moeder de volgende dag niet veel anders doen dan haar aan te melden bij de plaatselijke balletschool. De droom duurde niet lang. Zwakke enkels lieten het doek hardvochtig vallen. Maar de bühne liet Iris niet meer los, want ook zingen deed ze graag en het weesmeisje ‘Annie’ uit de naamgelijke musical werd haar grote voorbeeld. Helaas klonken de liedjes oorspronkelijk bij Iris niet erg aangenaam. Echter een wonder geschiedde jaren later toen ze ‘Muziek’ in haar eindexamenpakket koos, zangles kreeg, en Iris zich in korte tijd ontpopte als een heuse zangeres.
Na haar eindexamen volgde Iris met succes een studie jazz-zang aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag waar ze zich toelegde op de Jazz en Bossanova. Inmiddels heeft ze veel praktijkervaring en een bredere muzikale interesse. Ze zong in vele ensembles en bezettingen en trad jaren op met een eigen ‘Tour de Chant’. Ook speelde ze in de kinderproductie ‘De Griezelbus’, in een musical van het Efteling theater en in 2009 bracht ze de cd ‘On line’ uit met eigen composities. Tegenwoordig combineert Iris het zingen met lesgeven en schrijven. Ze is als zangdocent verbonden aan de Dordtse muziekschool en aan de Vrije Academie voor de Kunsten in Delft waar ze naast individuele lessen tevens koren leidt. Momenteel treedt Iris samen met Jazz-pianist Bas Boon op met hun nieuwe jazz-programma en met ‘traveling JONI’, een programma samen met gitarist Hans Hendrik waarin Joni Mitchell en haar muziek centraal staan .
JONI
COLUMNS korte verhalen en kleine anekdotes schrijft Iris over haar dagelijks leven en haar werk. Ook heeft ze haar eigen maandelijkse column op de vernieuwde site van vocalisten.nl
PINK PROJECT is de Pink Floyd tribute band waar Iris deel van uitmaakte en waarmee in de Nederlandse theaters stond. Maar naast de theater-tour speelt de band ook op bijzondere locaties zoals in een uitverkocht Ahoy in 2012, bij het Vredespaleis in Den Haag in 2013 en in het openluchttheater in Valkenburg in 2014. Ook in het nieuwe seizoen staan er bijzondere projecten op het programma.
JAZZANOVA is de naam van haar akoestische duo samen gitarist Pier Bish dat bestaande liedjes op eigen wijze interpreteert.
PRESENTATIES en workshops verzorgt Iris regelmatig op aanvraag.