BIOGRAFIE

Als vier-jarig meisje zag Iris een balletvoorstelling op televisie en raakte direct in de ban. Na lange smeekbeden kon haar moeder de volgende dag niet veel anders doen dan haar aan te melden bij de plaatselijke balletschool. De droom duurde niet lang. Zwakke enkels lieten het doek hardvochtig vallen. Maar de bühne liet Iris niet meer los, want ook zingen deed ze graag en het weesmeisje ‘Annie’ uit de naamgelijke musical werd haar grote voorbeeld. Helaas klonken de liedjes oorspronkelijk bij Iris niet erg aangenaam. Echter een wonder geschiedde jaren later toen ze ‘Muziek’ in haar eindexamenpakket koos, zangles kreeg, en Iris zich in korte tijd ontpopte als een heuse zangeres.

Na haar eindexamen volgde Iris met succes een studie jazz-zang aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag waar ze zich toelegde op de Jazz en Bossanova. Inmiddels heeft ze veel praktijkervaring en een bredere muzikale interesse. Ze zong in vele ensembles en bezettingen en trad jaren op met een eigen ‘Tour de Chant’. Ook speelde ze in kinderproductie ‘De Griezelbus’, in een musical van het Efteling theater, ze bracht de cd ‘On line’ uit met eigen composities en zong jaren met de Tribute band Pink Project in de Nederlandse theaters.

Tegenwoordig combineert Iris het zingen met lesgeven, arrangeren, presenteren, het geven van workshops en het schrijven van korte verhalen en columns. Ze is als zangdocent verbonden aan de Dordtse muziekschool en aan Coöperatie De VAK, centrum voor de kunsten in Delft waar ze naast individuele lessen tevens een Jazzkoor dirigeert, een stemvormingsgroep coacht en een groep begeleidt speciaal voor mensen met long COVID. Naast reguliere optredens heeft Iris zich in verschillende bezettingen op muzikaal vlak vooral toegespitst op de muziek van Joni Mitchell.

JONI MITCHELL  

COLUMNS                                

ZINGEND HERSTELLEN VAN LONG COVID